Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Βραβεία Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου 1929 - 2011 Δείτε το Βίντεο!

Βραβεία Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου. Οι ωραίες παρουσίες του σινεμά κλέβουν για άλλη μια φορά την παράσταση. Τις περισσότερες φορές δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις κάθε φορά, καθώς οι γυναικείες ερμηνείες είναι πάντα έντονες και συναρπαστικές. Μερικές χρονιές θα ευχόσουν να υπήρχαν πάνω από 3 Όσκαρ ερμηνείας, για να μη μείνει καμία παραπονεμένη.

Με την Katherine Hepburn να οδηγεί τη λίστα με 4 βραβεία Όσκαρ και την Meryl Streep να έχει αισίως 17 υποψηφιότητες σας παρουσιάζουμε τα Βραβεία Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου 1929 - 2011.
Δείτε και το βίντεο με τις ωραίες κυρίες σε αντίστροφη χρονολογική σειρά 




Βραβεία Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου 1929 - 2011 

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Βραβεία Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου 1929-2011 - Βίντεο!

Η κατηγορία Α ανδρικού ρόλου στα βραβεία Όσκαρ είναι μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες των βραβείων της Ακαδημίας. Στην ιστορία των βραβείων, έχουν λάβει Όσκαρ σημαντικοί ηθοποιοί, για εξαιρετικούς ρόλους. Παρουσιάζουμε εδώ τη λίστα με τα Βραβεία Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου 1929-2011, εν αναμονή του 2012!



Βραβεία Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου 1929-2011

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το κορίτσι με το τατουάζ: Διαφορές ανάμεσα στην Αμερικανική και τη Σουηδική ταινία


Το κορίτσι με το Τατουάζ (Girl with the dragon tattoo) είναι το διάσημο βιβλίο του Λάρσον που λόγω της επιτυχίας του γυρίστηκε και σε σουηδική και σε αμερικανική ταινία για το σινεμά.

Ακολουθεί  μια σύγκριση των δύο ταινιών, πάντοτε σε σχέση με το βιβλίο. Φαίνεται ότι οι δυο ταινίες αν και βασίζονται στο ίδιο βιβλίο, δίνουν δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές πάνω στην ιστορία του Κοριτσιού με το Τατουάζ…

Διαφορές ανάμεσα στην Αμερικανική και τη Σουηδική ταινία

Η σουηδική εκδοχή είχε πολύ βασικούς  τίτλους που ήταν κάπως σκοτεινοί και δυσοίωνοι και ταίριαζαν με τον τόνο της ιστορίας, ενώ η αμερικανική εκδοχή του David Fincher  διαθέτει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα που δείχνει ανθρώπους από υγρό μέταλλο που τρέχει από τα πληκτρολόγια των υπολογιστών. Περίεργο και κάπως υπερβολικό; Σίγουρα. Πρόκειται όμως για μια εξαιρετικά αξιομνημόνευτη εισαγωγή που παίρνει bonus πόντους για το kickass θέμα "Immigrant Song".



Στις πιο ουσιαστικές διαφορές τώρα.

Η επιλογή των ηθοποιών είναι σίγουρα ένα θέμα. Ο πρωταγωνιστής της σουηδικής ταινίας δεν είναι ακριβώς γοητευτικός όπως ο ήρωας του βιβλίου. Αντίθετα ο Daniel Craig με τον αέρα του James Bond, έχει κάτι το πολύ ενδιαφέρον, που τον κάνουν κατάλληλο για το ρόλο αυτόν.

Προβλέψεις για τα Οσκαρ 2012


Η αντίστροφη μέτρηση για την απονομή βραβείων Όσκαρ έχει ξεκινήσει και οι προβλέψεις για τα Όσκαρ 2012 δίνουν και παίρνουν. Στη φετινή απονομή δεν αναμένονται ανατροπές, τα στοιχήματα πέφτουν βροχή αλλά θεωρούνται μάλλον εύκολα, τουλάχιστον στις βασικές κατηγορίες. Ας δούμε τις προβλέψεις για το ποιοι φαίνονται να κερδίζουν τις προτιμήσεις για τα βραβεία της Ακαδημίας! 




Προβλέψεις για τα Όσκαρ 2012

Καλύτερος σκηνοθέτης

 Οι υποψηφιότητες είναι οι:
Woody Allen – Midnight in Paris
Michel Hazanavicius – The Artist
Terrence Malick – The Tree of Life
Alexander Payne – The Descendants
Martin Scorsese – Hugo

 Οι προβλέψεις: Το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής έδωσε το βραβείο για την καλύτερη σκηνοθεσία στο «The Artist» και τον Michel Hazanavicius. Την τελευταία δεκαετία οι νικητές των Όσκαρ και του Σωματείου Σκηνοθετών της Αμερικής έχουν συμπέσει 9 στις 10 φορές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Entertainment Weekly ο Michel Hazanavicius προηγείται με 30% έναντι 25% του Σκορσέζε στην κούρσα για το χρυσό αγαλματίδιο. Πιστεύουμε ότι θα το κερδίσει καθαρά!

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αδικίες των Oscar

Οι αδικίες των Oscar είναι μερικές φορές παροιμιώδεις. Η Αμερικανική Ακαδημία έχει σνομπάρει πολλές φορές ταινίες σπουδαίες, που σημάδεψαν την πορεία του κινηματογράφου και αποτέλεσαν ορόσημο για τις επόμενες γενιές ή απλά ταινίες που θα άξιζαν να έχουν προταθεί για Όσκαρ, ή να το έχουν κερδίσει και τελικά είδαν μέτριες ή και κακές ταινίες να φεύγουν με το αγαλματίδιο.

 Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μπορούμε να σκεφτούμε τουλάχιστον δέκα, που σίγουρα θα είναι πολλές περισσότερες. Από αυτή την πρόχειρη λίστα, επιλέγουμε αυτές που θεωρούμε ως τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις καταφανούς αδικίας των βραβείων Όσκαρ.

 Και ξεκινάμε από την ταινία που πολλοί μεταγενέστεροι σκηνοθέτες έχουν τοποθετήσει στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων τους ταινιών.


1.City of Lights: Στη δεκαετία του 1930, ο Τσάρλι Τσάπλιν σκηνοθετεί τα Φώτα της Πόλης (City of Lights). Μπορεί να έπαιξε ρόλο πως ο βωβός κινηματογράφος έπνεε τα λοίσθια εκείνη την περίοδο, όμως το σημαντικότερο έργο του Αμερικανού σκηνοθέτη δεν έλαβε ούτε μια υποψηφιότητα!





2. The Taxi Driver: Το 1976 ο Martin Scorsese παρουσίασε την πιο ολοκληρωμένη, άρτια τεχνικά και καλλιτεχνικά ταινία του: The Taxi Driver. Ο Ταξιτζής αποτελεί ίσως την πιο μεγάλη στιγμή του, με το Χόλυγουντ να του γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη. Fun Trivia: εκείνη τη χρονιά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας έλαβε ο.... Ρόκι! Τα σχόλια δικά σας!




3. The Age of Innocence: Ωστόσο οι αδικίες για τον Scorsese δεν σταματούν εδώ, αφού το 1993 γυρίζει το θεϊκό έργο «Τα Χρόνια της Αθωότητας» με τους Daniel Day Lewis, Michelle Pfeiffer και Winona Ryder να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνειών, σε ένα έργο καλλιτεχνικά, αισθητικά και συναισθηματικά άψογο, που αγνοήθηκε επιδεικτικά.



 4. The Wings of Desire: Τα Φτερά του Έρωτα δεν ήταν απλά μια ερωτική ταινία, ένας ύμνος στον έρωτα και το συναίσθημα αλλά μια εκπληκτική μεταφορά της Βερολινέζικης ατμόσφαιρας, λίγο καιρό πριν την πτώση του Τείχους. Μια ταινία - ύμνος του Wim Wenders που πλέον θεωρείται ανάμεσα στις κορυφαίες της δεκαετίας του 1980. Αργότερα, το ριμεικ με τίτλο "Η Πόλη των Αγγέλων" έγινε επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Και όσο και αν αγαπάμε πραγματικά την Πόλη των Αγγέλων, όσοι έχουν δει τα Φτερά του Έρωτα ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάμε…

5. Mulholland Drive Ο Ντέιβιντ Λιντς, ένας από τους πιο ανισόρροπους και δύσκολους σκηνοθέτες υπογράφει το 2001 ένα κινηματογραφικό "θαύμα", την Οδό Μαλχόλαντ. Το Mulholland Drive φαίνεται ότι δυσκόλεψε ιδιαίτερα την νοημοσύνη της Αμερικανικής Ακαδημίας, η οποία προτίμησε το πιο mainstream "A beautiful mind" για να του δώσει το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας εκείνη τη χρονιά. Δε διαφωνούμε ότι το Beautiful Mind ήταν ωραία ταινία. Αλλά αν το σινεμά υπάρχει για να βάζει και το μυαλό μας να δουλεύει λίγο εκτός από το να μας τα δίνει όλα στο πιάτο, τότε το Mulholland Drive ήταν το σίγουρο στοίχημα…


6. Se7en: Σε μία χρονιά που το Braveheart έπαιζε μπάλα μόνο του στα ‘Οσκαρ, το Se7en αγνοήθηκε κάνοντας όλους μας να τραβάμε τα μαλλιά μας. Εκτός πεντάδας το Se7en;;!; Ο Fincher έκανε ίσως την καλύτερη ταινία του, με καλογραμμένο σενάριο και εξαιρετικές ερμηνείες. Για να μη μιλήσουμε για το συγκλονιστικό φινάλε! Ταινία σταθμός στην ιστορία των θρίλερ μαζί με τη Σιωπή των Αμνών.

7. Αmerican History X (1998) Αυτή η ταινία εξακολουθούμε να απορούμε πως έμεινε εκτός; Ρατσισμός και νεοναζιστική δράση στη σύγχρονη Αμερική, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι ταινίες που βγάζουν τα άπλυτα τους στη φόρα με ρεαλιστικό τρόπο μάλλον παραγκωνίζονται. Εξαιρετική ταινία με έναν τεράστιο Edward Norton.



8. Requiem for a Dream (2000) Ο Aronofsky, στο Requiem for a Dream έγραψε ιστορία με την εξαιρετική του σκηνοθεσία, κατάφερε να καθηλώσει, μην αφήνοντας με ούτε στιγμή το θεατή να σκεφτεί για κάτι άλλο εκτός της ταινίας. Οι "γρήγορες" σκηνές που δείχνουν την μετάβαση των χαρακτήρων από τον πραγματικό κόσμο σ' αυτόν των ναρκωτικών, αλλά και οι σκηνές που παρακολουθούμε την Sara να καταδιώκεται από το ίδιο της το ψυγείο, είναι γεμάτες ένταση και άγχος. Κατάφωρη αδικία, αλλά είπαμε… η Αμερική προβληματίζεται όταν οι ταινίες της την ξεσκεπάζουν. Εξαιρετικό και το soundtrack του Requiem For A Dream, που "στοιχειώνει" την ταινία και το θεατή.

9. Shakespeare in Love  , 1998, Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας,  Το ότι κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το Shakespeare in Love θα ήταν απλά ενοχλητικό, αν δεν υπήρχαν στη λίστα η καλύτερη – ίσως – πολεμική ταινία όλων των εποχών, η “Λεπτή Κόκκινη Γραμμή” του μέγιστου Terrence Malick και η υπέροχη Elizabeth με την Kate Blanchett . Ακόμα και η “Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν” του Spielberg, που προσωπικά αντιπαθώ, διαθέτει  πιο σπουδαίες κινηματογραφικές αρετές.
 10. Slumdog Millionaire Εξίσου ακατανόητη, προσβλητική και προκλητική ήταν η νίκη του Slumdog Millionaire. Δεν είδε κανείς τις άλλες ταινίες εκείνη τη χρονιά;;; Με μια πρόχειρη σκέψη μπορώ να βρω τουλάχιστον 8 καλύτερες ταινίες το 2009: Γράψτε: The Reader, Milk, Changeling, Doubt, Revolutionary Road, The Dark Knight, The Curious Case of Benjamin Button, Frozen River. Εδώ μπαίνει το ερώτημα: τους ψεκάζουν;;;;

 Και κλείνουμε τη λίστα με την μεγαλύτερη αδικία όλων των εποχών. Θα γράψουμε μόνο το όνομα της ταινίας:




Citizen Kane - Πολίτης Κέιν. H ταινία που δεν πήρε ούτε ένα Όσκαρ....!

Meryl Streep και Viola Davis

Λίγες μέρες πριν την απονομή των βραβείων Oscar, η μάχη ανάμεσα στην Meryl Streep και τη Viola Davis για το βραβείο Α Γυναικείου ρόλου καλά κρατεί.

Οι τελευταίες προβλέψεις για τα Όσκαρ δίνουν προβάδισμα στη Viola Davis και αν βγουν αληθινές, η Streep θα έχει χάσει το 14ο σερί βραβείο της,  καθώς δεν έχει πάρει Όσκαρ από το 1983.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το 2009, στην απονομή των βραβείων του Σωματείου Ηθοποιών (SAG Awards) η Streep κέρδισε το βραβείο Α Γυναικείου ρόλου για το ρόλο της στο Doubt. Τότε, από σκηνής είχε πει οτι επιτέλους κάποιος πρέπει να δώσει στη Viola Davis, που επίσης έπαιζε στο doubt, μια ταινία!

Της την έδωσαν...και η ειρωνεία της τύχης θέλει τη Viola Davis να κλέβει με αυτήν την ταινία ένα βραβείο Oscar από τη Streep για το Iron Lady.


Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι αδελφοί Taviani στο φεστιβάλ του Βερολίνου

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν προ ήμερων στο ετήσιο φεστιβάλ του Βερολίνου οι υπερήλικες πια, αλλά αξιόμαχοι αδελφοί Taviani με την ταινία τους «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» η οποία και απέσπασε την ύψιστη διάκριση στο φεστιβάλ, την Χρυσή Άρκτο .

Γεννημένοι και οι δυο στο San Miniato της Τοσκάνης, ο Paolo, στις 8 Νοεμβρίου 1931 και ο Vittorio στις 20 Σεπτεμβρίου του 1929, απέδειξαν οτι όχι μόνο τα έχουν 400 αλλά μπορούν να δημιουργούν, να διακρίνονται και να κατακτούν ακόμα και την πρώτη θέση σε ένα φεστιβάλ τόσο απαιτητικό όσο αυτό του Βερολίνου.

 Τα αδέλφια Taviani έχουν παρουσία πάνω από τριάντα πέντε χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο και δουλεύουν πάντα μαζί ενώ η σύζυγος του Paolo, η Lina Nerli έχει σχεδιάσει τα κουστούμια για πολλές από τις ταινίες τους.
Οι αδερφοί Taviani στο Φεστιβάλ Βερολίνου

 Στην καριέρα τους έχουν λάβει πολλές διακρίσεις με σημαντικότερες αυτές του:
1977: Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών και το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για το Padre Padrone.


1982: Βραβείο της Ιταλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Grand Prix du Jury), David di Donatello για καλύτερη ταινία την La Notte di San Lorenzo.

1986: Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας για την συνολική προσφορά τους.

2007: Χρυσό ‘Εφηβο για το La Masseria delle Allodole.

 2008: Το βραβείο της Σχολής Γραμμάτων και Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Πίζας, Laurea Honoris Causa για το «Σινεμά, θέατρο και παραγωγές πολυμέσων»

 Ξεκίνησαν την καριέρα τους ως δημοσιογράφοι, κάνοντας ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ, κάτι που προφανώς τους φάνηκε χρήσιμο στην φετινή τους ταινία που πήρε και την πρώτη θέση μιας και αυτή με ύφος ντοκιμαντέρ καταγράφει την προσπάθεια μιας ομάδας βαρυποινιτών να ανεβάσουν το θεατρικό έργο Ιούλιος Καίσαρας του William Shakespeare, πίσω απ’ τις μπάρες των ιταλικών κρατητηρίων υψηλής ασφαλείας όπου φιλοξενούνται.

 Μια ταινία που πραγματεύεται το μεγαλείο της τέχνης που έχει την ικανότητα να απελευθερώνει το πνεύμα ακόμα κι όταν το σώμα βρίσκεται παγιδευμένο στο σκληρό και στείρο περιβάλλον μιας φυλακής.

 Οι Taviani που κατάφεραν να κρατήσουν ‘κρυφή’ την ταινία μέχρι τις πρώτες μέρες της διοργάνωσης και αν και δεν ήταν το φαβορί για το μεγάλο βραβείο, προσέφεραν ένα αφοπλιστικά, πολυδιάστατο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, παραλληλίζοντας έξυπνα την τέχνη με την πραγματικότητα.

 Αυτό ήταν κάτι που τελικά αναγνωρίστηκε από την επιτροπή που αριθμούσε μέλη όπως ο Jake Gylenhaal, ο Francois Ozon, η Charlotte Gainsbourg κι ο Anton Corbijn, και τελικά τους χάρισε την μεγάλη διάκριση στην σχετικά αδιάφορη φετινή διοργάνωση και φυσικά την δέχθηκαν με μεγάλη χαρά από τα χέρια του προέδρου της επιτροπής του Mike Leigh.

Oscar Trivia part 5 (και τελευταίο)!


Trivia 61: Ο Orson Welles κατάφερε να προταθεί για 4 Oscar την ίδια χρονιά, ως παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος του «Citizen Kane» (Πολίτη Κέην) (1941). Το ίδιο κατόρθωμα και μάλιστα 2 φορές έχει πετύχει ο Warren Beatty για τις ταινίες «Heaven Can Wait» (Ο Παράδεισος Μπορεί να Περιμένει) (1978) και «Reds» (Οι Κόκκινοι) (1981).

Trivia 62: Τα μόνα sequel που έχουν κερδίσει Oscar Καλύτερης ταινίας μέχρι σήμερα είναι τα: «The Godfather: Part II» (Νονός: Μέρος 2ο) (1974) και «The Lord of the Rings: The Return of the King» (Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά) (2004)

Trivia 63: Οι ταινίες «The Turning Point» (Κρίσιμη Καμπή) (1977) και «The Color Purple» (Το Πορφυρό Χρώμα) (1985) μπορούν να θεωρηθούν οι μεγάλοι χαμένοι των Oscar, αφού ενώ είχαν προταθεί για 11 Oscar η κάθε μία δεν κατάφεραν να κερδίσουν κανένα.

Trivia 64: Ο νικητής στην κατηγορία Α' Ανδρικού Ρόλου το 1970 George C. Scott για την ταινία «Patton» (Πάτον: O Θρύλος της Νορμανδίας) αρνήθηκε να παραλάβει το Oscar του επειδή δεν συμφωνούσε με την ιδέα του ανταγωνισμού στην τέχνη.

Oscar Trivia Part 4


Trivia 41: Το 1945 ο ηθοποιός Barry Fitzerald τιμήθηκε με 2 υποψηφιότητες, μια Α' και μια Β' Ανδρικού Ρόλου, για την ίδια όμως ταινία. Ο ρόλος του Fitzerald στο «Going My Way» ήταν μικρός για πρωταγωνιστικός και μεγάλος για Β ρόλος, με αποτέλεσμα άλλοι να τον ψηφίσουν στην πρώτη κατηγορία και άλλοι στη δεύτερη. Από εκείνη την χρονιά η Ακαδημία απαγόρευσε την διπλή υποψηφιότητα του ίδιου ηθοποιού για την ίδια ταινία. Ο Barry Fitzerald κέρδισε τελικά το Oscar Β' Ανδρικού ρόλου.


Trivia 42: Η τελετή απονομής έχει αναβληθεί 3 φορές. Το 1938 αναβλήθηκε 1 εβδομάδα λόγω των πλημμύρων που έπλητταν το Λος Αντζελες, το 1968 μεταφέρθηκε 2 μέρες μετά για να μην συμπίπτει με την κηδεία του δολοφονημένου Martin Luther King και το 1981 έγινε την επομένη από την προγραμματισμένη λόγω της απόπειρας δολοφονίας εναντίων του αμερικανού προέδρου Ronald Reagan.

Trivia 43: Οι σκηνοθέτες που έχουν κερδίσει Oscar με το ντεμπούτο τους είναι οι: Daniel Mann «Marty», Robert Redford «Ordinary People» (Συνηθισμένοι Ανθρωποι), James L. Brooks «Terms of Endearment» (Σχέσεις Στοργής), Kevin Costner «Dances With Wolves» (Χορεύοντας με τους Λύκους) και Sam Mendes «American Beauty».

Trivia 44: Το 1960 ο Chill Wills κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε αξιοθρήνητα μέσα προκειμένου να κερδίσει το Oscar Β' Ανδρικού ρόλο για το «Alamo». Ο Wills δεν δίστασε να τυπώσει διαφημιστικά που έλεγαν: "Εμείς, το καστ της ταινίας Alamo, προσευχόμαστε στον Θεό περισσότερο και από όσο προσεύχονταν οι αληθινοί Τεξανοί για την ζωή τους στο Alamo, να κερδίσει ο αδερφός μας Chill Wills το Oscar". Σε μια άλλη διαφήμιση απευθυνόμενος προς τα μάλη της Ακαδημίας έλεγε "Χάσω, νικήσω ή έρθω ισόπαλος, είστε όλοι αδέρφια μου και σας αγαπώ όλους" υπογράφοντας από κάτω ως "ο αδερφός σας Chill Wills". Το τελειωτικό χτύπημα για αυτόν ήρθε όταν ο μεγάλος κωμικός Groucho Marx δημοσίευσε στις εφημερίδες μια δική του διαφήμιση που έλεγε: "Αγαπητέ κύριε Wills. Είμαι ενθουσιασμένος που με θεωρείτε αδερφό σας. Εγώ πάντως θα ψηφίσω τον Sal Mineo" (αντίπαλο του Wills).

Oscar Trivia part 3


Trivia 21: Παρόλο που γυρίστηκε το 1952, η ταινία «Limelight» του Charlie Chaplin, κέρδισε το Oscar καλύτερης μουσικής επένδυσης το 1972, αφού προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους του Λος Αντζελες 20 χρόνια μετά την παραγωγή της.

Trivia 22: Η Maggie Smith είναι η μόνη ηθοποιός που κέρδισε Oscar υποδυόμενη μια ηθοποιό που χάνει το Oscar στην ταινία «California Suite» (1978).

Trivia 23: Οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Oscar (14) είναι το «All About Eve» (Όλα Για Την Εύα) (1950) και το «Titanic» (1997).

Trivia 24: Η Sophia Loren ερωτούμενη γιατί δεν παρευρέθηκε στην απονομή του 1961 όπου και νίκησε για το «La Ciociara» (H Ατιμασμένη) απάντησε: "Δεν μπορούσα να αντέξω τη δοκιμασία να κάθομαι μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών την ώρα που κρινόταν η τύχη μου. Αν έχανα, ίσως να λιποθυμούσα από απογοήτευση. Αν κέρδιζα, θα μπορούσα κάλλιστα να λιποθυμήσω από χαρά. Αντί λοιπόν να λιποθυμώ δεξιά και αριστερά αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερο να λιποθυμήσω σπίτι μου".

Trivia 25: Οι μόνοι ηθοποιοί που έχουν κερδίσει και Oscar (σινεμά) και Tony (θέατρο) και Emmy (τηλεόραση) είναι οι ακόλουθοι: Judi Dench, Anne Bancroft, Liza Minelli, Paul Scofield, Ingrid Bergman, Helen Hayes, Melvyn Douglas, Jack Albertson, Shirley Booth, Thomas Mitchell, Maggie Smith, Jeremy Irons, Al Pacino, Maureen Stapleton, Vanessa Redgrave, Jason Robards, Jessica Tandy, Geoffrey Rush, John Gielgud, Audrey Hepburn.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Oscar Trivia (part2)


Trivia 11: Οι μόνοι που γνωρίζουν πριν από την απονομή όλους τους νικητές είναι οι2 ορκωτοί λογιστές της εταιρίας 'Price Waterhouse' οι οποίοι έκαναν και την καταμέτρηση των ψήφων. Οι ίδιοι είναι παρόντες και κατά τη διάρκεια της απονομής και επεμβαίνουν σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.

Trivia 12: Οι ταινίες «Gigi» (1958) και «The Last Emperor» (Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας) (1987) προτάθηκαν για 9 Oscar η κάθε μία. Το αξιοθαύμαστο όμως είναι ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τελικά 9 Oscar, κερδίζοντας σε όλες τις κατηγορίες που ήταν υποψήφιες. Η ταινία «The Lord of the Rings: The Return of the King» (Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά) (2003) κατάφερε να κάνει ακόμα μεγαλύτερο άθλο αφού κέρδισε και τα 11 Oscar για τα οποία η ταινία ήταν υποψήφια.

Trivia 13: Όταν το 1982 η Meryl Streep κέρδισε το Oscar για την «Sophie's Choice» (Εκλογή της Σόφι) ήταν τόσο ενθουσιασμένη που της έπεσε το χαρτάκι με το λόγο της στο δρόμο προς την σκηνή και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω για να το βρει.

Trivia 14: Μερικά από τα τραγούδια από ταινίες που σήμερα θεωρούνται κλασσικάκαι δεν προτάθηκαν καν για Oscar Καλύτερου Τραγουδιού είναι: 'Let It Be' και 'A Hard Day's Night' (Beatles), 'Have Yourself a Merry Little Christamas', 'Love Me Tender' (Elvis Priestly), 'Let's Twist Again', 'Money, Money' (από το «Cabaret»), 'Knockin' on Heaven's Door', 'New York, New York', 'Staying Alive' (από το «Saturday Night Fever»), 'You're the One That I Want' (από το «Grease»), 'Call Me', 'She's Like the Wind' (από το «Dirty Dancing») και 'To Sir with Love'.

Trivia 15: Οι μόνες γυναίκες σκηνοθέτες που έχουν προταθεί για Oscar σκηνοθεσίας είναι η Lina Wertmuller «Seven Beauties» (1970), η Jane Campion « The Piano» (Μαθήματα Πιάνου) (1993) , η Sofia Coppola «Lost In Translation» (2003) και η Kathryn Bigelow «The Hurt Locker», η οποία και το κέρδισε.


Trivia 16: Η Rosalind Russell ήταν τόσο σίγουρη ότι θα κέρδιζε το Oscar για την ερμηνεία της στο «Mourning Becomes Electra» (Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα) το 1947, ώστε σηκώθηκε όρθια έτοιμη να ανέβει στην σκηνή πριν ανακοινωθεί το όνομα του νικητή. Το αποτέλεσμα ήταν να χειροκροτεί όρθια την συνυποψήφια της Loretta Young που τελικά κέρδισε.

Trivia 17: Τα περισσότερα Oscar (11) έχουν κερδίσει οι ταινίες «Ben-Hur» (1959), «Titanic» (1997) και «The Lord of the Rings: The Return of the King» (2003).

Trivia 18: Μετά από 6 ανεπιτυχείς προσπάθειες για να κερδίσει το Oscar, η Geraldine Page ήταν σίγουρη ότι ούτε με την 7η υποψηφιότητα της για το «The Trip to Bountiful» (Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ) θα κέρδιζε. Όταν ανακοινώθηκε ότι αυτή ήταν η νικήτρια, το κοινό την χειροκροτούσε όρθιο ενώ εκείνη προσπαθούσε να βρει τα παπούτσια της τα οποία είχε βγάλει, για να ανέβει στη σκηνή.

Trivia 19: Η Ακαδημία αποτελείται από σχεδόν 6.500 άτομα που ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητά του ψηφίζει για την διαμόρφωση των υποψηφιοτήτων. Για τους τελικούς νικητές ψηφίζουν όλοι ανεξάρτητα από τον τομέα τους.

 Trivia 20: Η Linda Hunt είναι η μόνη ηθοποιός που κέρδισε Oscar ερμηνεύοντας έναν άντρα στην ταινία «The Year of Living Dangerously» (1983).

Oscar Trivia

Λίγο πριν την 84η απονομή βραβείων Oscar, ετοιμάσαμε 85 Oscar Trivia για εσάς!

Trivia 1: Η πρώτη απονομή των βραβείων της Ακαδημίας έγινε στις 16 Μαΐου 1929 με 250 καλεσμένους μόνο.

Trivia 2: Στην ιστορία των Oscar 2 φορές υπήρχε ισοπαλία: το 1931 το Oscar Α' Ανδρικού μοιράστηκαν οι Wallace Beery και Frederic March, ενώ το 1968 το Oscar Α' Γυναικείου μοιράστηκαν οι Barbara Streisand «Funny Girl» (Ένα Αστείο Κορίτσι) και η Katharine Hepburn «The Lion in Winter» (Το Λιοντάρι του Χειμώνα).

 Trivia 3: Πολλοί είναι όμως αυτοί που θεωρούν ότι το Oscar Α' Γυναικείου το 1968 ανήκει αποκλειστικά στην Katharine Hepburn, αφού η Barbara Streisand αντί να περιμένει 1 χρόνο έγινε παράτυπα μέλος της Ακαδημίας λίγο πριν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη κατηγορία να ψηφίσει προφανώς τον εαυτό της και να καλύψει την διαφορά μιας (!!!) ψήφου με την Ηepburn.

Trivia 4: Το αγαλματίδιο 'Oscar' ζυγίζει 4 ½ κιλά και έχει ύψος 13 ½ ίντσες.

Ο σκύλος του The Artist


Ο τετράποδος συμπρωταγωνιστής της ταινίας  The Artist  αποσύρεται μετά τα Όσκαρ

Ο ζωηρός και παιχνιδιάρης Άγκι που γοήτευσε τους πάντες στην ταινία  The Artist  είναι πλέον μεγάλος σταρ του Χόλυγουντ χάρη στη μοναδική ερμηνεία του δίπλα στον Jean Dujardin

Όταν απονεμήθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες, την παράσταση δεν έκλεψε ο Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά η τελευταία ανακάλυψη του Χόλυγουντ: ο Άγκι, ο σκύλος του The Artist. Και όταν ο πρωταγωνιστής του Αρτίστα Jean Dujardin σηκώθηκε για να παραλάβει το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για κωμωδία ή μιούζικαλ, στο πόντιουμ τον συνόδευσε ο Άγκι και μαζί εκτέλεσαν το φημισμένο νούμερο της ταινίας: μόλις ο Jean Dujardin κάνει ότι τον πυροβολεί, ο Άγκι πέφτει κάτω παριστάνοντας το νεκρό.

Το 10χρονο γλυκύτατο Τζακ Ράσελ τεριέ θα ανοίξει το φετινό σόου της απονομής των Όσκαρ δίπλα στον οικοδεσπότη Billy Crystal. Αλλά αυτή θα είναι η τελευταία του εμφάνιση αφού έχει εμφανίσει μια σπάνια ασθένεια και θα πρέπει να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Πάσχει από σύνδρομο τρέμουλου» είπε ο εκπαιδευτής του, Omar Von Miller. «Ξοδέψαμε πολλά λεφτά για να μάθουμε τι το προκαλεί, αλλά οι ειδικοί δεν ξέρουν να μας πουν. Το μόνο που μπορούν να μας πουν οι κτηνίατροι, μετά από όλες τις εξετάσεις και τις αξονικές, είναι ότι είναι νευρικής φύσεως και ότι δεν υποφέρει».



Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Όσκαρ 2012


Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα 84α Όσκαρ από τον πρόεδρο της ακαδημίας Tom Sherak και το μέλος της ακαδημίας και υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιό Jennifer Lawrence στο Samuel Goldwyn Theater του Beverly Hills.

Description: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNgLkFe3lFbenhTa5CCaMFJ7cRBvMfkdlguTbJZcU2UWhIEMsXWOZ9lGRqXXZs2icHXWz75ju7jMXU22xxU1h95W1FW_n8KKN6JWLeo6U6CjeCeTfG2LHKqpadBJ8NadqmhQ8JlI_xlQF2/s320/20120208_oscar-academy-awards_blog.jpg


Την τελετή απονομής, η οποία θα γίνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, θα παρουσιάσει ο Μπίλι Κρίσταλ. Ο 63χρονος ηθοποιός έχει παρουσιάσει τα Όσκαρ οκτώ φορές, με πιο πρόσφατη το 2004. 

Οι υποψηφιότητες αναλυτικά:

1. Καλύτερη τανία
War Horse
The Artist
Moneyball
The Descendants
The Tree of Life
Midnight in Paris
The Help
Hugo
Extremely Loud & Incredibly Close

2. Α' ανδρικός ρόλος
Demian Bichir στο "A Better Life" 
George Clooney στο "The Descendants"
Jean Dujardin στο "The Artist"
Gary Oldman στο "Tinker Tailor Soldier Spy"
Brad Pitt στο "Moneyball"

3. Α' γυναικείος ρόλος
Glenn Close στο "Albert Nobbs"
Rooney Mara στο "The Girl with the Dragon Tattoo"
Viola Davis στο "The Help"
Meryl Streep στο "The Iron Lady"
Michelle Williams στο "My Week with Marilyn"

4. Β' ανδρικός ρόλος

Kenneth Branagh στο "My Week with Marilyn" 
Jonah Hill στο "Moneyball"
Nick Nolte στο "Warrior"
Christopher Plummer στο "Beginners"
Max von Sydow στο "Extremely Loud & Incredibly Close"

5. Β' γυναικείος ρόλος
Berenice Bejo στο "The Artist"
Jessica Chastain στο "The Help"
Melissa McCarthy στο "Bridesmaids"
Janet McTeer στο "Albert Nobbs"
Octavia Spencer στο "The Help"

6. Καλύτερη σκηνοθεσία

Michel Hazanivicus για την "The Artist"
Alexander Payne για την "The Descendants" 
Martin Scorsese για την "Hugo"
Woody Allen για την "Midnight in Paris"
Terrence Malick για την "The Tree of Life"

7. Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο

The Artist
Bridesmaids
Midnight in Paris
Margin Call
A Separation

8. Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο
The Descendants
Hugo
The Ides of March
Moneyball
Tinker Tailor Soldier Spy

9. Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
Bullhead (Βέλγιο)
Footnote (Ισραήλ)
In Darkness (Πολωνία)
Monsier Lazhar (Καναδάς)
Α Separation (Ιράν)

10. Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων
A Cat in Paris
Chico & Rita
Kung Fu Panda 2
Puss in Boots
Rango

11. Καλύτερα κοστούμια

 Lisy Christl στο "Anonymous"
Mark Bridges στο "The Artist"
Sandy Powell στο "Hugo"
Michael O'Connor στο "Jane Eyre"
Arianne Phillips στο "W.E."

 12. Καλύτερο ντοκιμαντέρ

Hell and Back Again
If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front
Paradise Lost 3: Purgatory
Pina
Undefeated

 13. Καλύτερο μοντάζ

The Artist
The Descendants
The Girl with the Dragon Tattoo
Hugo
Moneyball

 14. Καλύτερη μουσική επένδυση

John Williams στο "The Adventures of Tintin"
Ludovic Bource στο "The Artist"
Howard Shore στο "Hugo"
Alberto Iglesias στο "Tinker Tailor Soldier Spy"
John Williams στο "War Horse"

 15. Καλύτερη Animated  ταινία μικρού μήκους

"Dimanche/Sunday" του Patrick Doyon
"The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore" των William Joyce and Brandon Oldenburg
"La Luna" του Enrico Casarosa
"A Morning Stroll" των Grant Orchard and Sue Goffe
"Wild Life" των Amanda Forbis and Wendy Tilby

16 Short Film: Live Action Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους

Pentecost
Raju
The Shore
Time Freak
Tuba Atlantic

17 Sound Editing Ηχητικό Μοντάζ

War Horse
Hugo
Transformers: Dark Of The Moon
Drive
The Girl With The Dragon Tattoo

18 Καλύτερη Ηχητική Μείξη

Hugo
Moneyball
War Horse
The Girl With The Dragon Tattoo
Transformers: Dark Of The Moon

19 Visual Effects Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Rise Of The Planet Of The Apes
Hugo
Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2
Real Steel
Transformers: Dark Of The Moon

20.Original Song Καλύτερο Τραγούδι

Man Or Muppet, The Muppets
Real In Rio, Rio

21. Original Score Καλύτερη Μουσική Επένδυση

The Artist
War Horse
Hugo
Tinker Tailor, Soldier, Spy
The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn

22. Costume Design Καλύτερα Κοστούμια

The Artist
Hugo
Jane Eyre
W.E.
Anonymous