Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι αδελφοί Taviani στο φεστιβάλ του Βερολίνου

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν προ ήμερων στο ετήσιο φεστιβάλ του Βερολίνου οι υπερήλικες πια, αλλά αξιόμαχοι αδελφοί Taviani με την ταινία τους «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» η οποία και απέσπασε την ύψιστη διάκριση στο φεστιβάλ, την Χρυσή Άρκτο .

Γεννημένοι και οι δυο στο San Miniato της Τοσκάνης, ο Paolo, στις 8 Νοεμβρίου 1931 και ο Vittorio στις 20 Σεπτεμβρίου του 1929, απέδειξαν οτι όχι μόνο τα έχουν 400 αλλά μπορούν να δημιουργούν, να διακρίνονται και να κατακτούν ακόμα και την πρώτη θέση σε ένα φεστιβάλ τόσο απαιτητικό όσο αυτό του Βερολίνου.

 Τα αδέλφια Taviani έχουν παρουσία πάνω από τριάντα πέντε χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο και δουλεύουν πάντα μαζί ενώ η σύζυγος του Paolo, η Lina Nerli έχει σχεδιάσει τα κουστούμια για πολλές από τις ταινίες τους.
Οι αδερφοί Taviani στο Φεστιβάλ Βερολίνου

 Στην καριέρα τους έχουν λάβει πολλές διακρίσεις με σημαντικότερες αυτές του:
1977: Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών και το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου (FIPRESCI) για το Padre Padrone.


1982: Βραβείο της Ιταλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Grand Prix du Jury), David di Donatello για καλύτερη ταινία την La Notte di San Lorenzo.

1986: Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας για την συνολική προσφορά τους.

2007: Χρυσό ‘Εφηβο για το La Masseria delle Allodole.

 2008: Το βραβείο της Σχολής Γραμμάτων και Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Πίζας, Laurea Honoris Causa για το «Σινεμά, θέατρο και παραγωγές πολυμέσων»

 Ξεκίνησαν την καριέρα τους ως δημοσιογράφοι, κάνοντας ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ, κάτι που προφανώς τους φάνηκε χρήσιμο στην φετινή τους ταινία που πήρε και την πρώτη θέση μιας και αυτή με ύφος ντοκιμαντέρ καταγράφει την προσπάθεια μιας ομάδας βαρυποινιτών να ανεβάσουν το θεατρικό έργο Ιούλιος Καίσαρας του William Shakespeare, πίσω απ’ τις μπάρες των ιταλικών κρατητηρίων υψηλής ασφαλείας όπου φιλοξενούνται.

 Μια ταινία που πραγματεύεται το μεγαλείο της τέχνης που έχει την ικανότητα να απελευθερώνει το πνεύμα ακόμα κι όταν το σώμα βρίσκεται παγιδευμένο στο σκληρό και στείρο περιβάλλον μιας φυλακής.

 Οι Taviani που κατάφεραν να κρατήσουν ‘κρυφή’ την ταινία μέχρι τις πρώτες μέρες της διοργάνωσης και αν και δεν ήταν το φαβορί για το μεγάλο βραβείο, προσέφεραν ένα αφοπλιστικά, πολυδιάστατο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, παραλληλίζοντας έξυπνα την τέχνη με την πραγματικότητα.

 Αυτό ήταν κάτι που τελικά αναγνωρίστηκε από την επιτροπή που αριθμούσε μέλη όπως ο Jake Gylenhaal, ο Francois Ozon, η Charlotte Gainsbourg κι ο Anton Corbijn, και τελικά τους χάρισε την μεγάλη διάκριση στην σχετικά αδιάφορη φετινή διοργάνωση και φυσικά την δέχθηκαν με μεγάλη χαρά από τα χέρια του προέδρου της επιτροπής του Mike Leigh.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου