Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Oscar Trivia part 5 (και τελευταίο)!


Trivia 61: Ο Orson Welles κατάφερε να προταθεί για 4 Oscar την ίδια χρονιά, ως παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος του «Citizen Kane» (Πολίτη Κέην) (1941). Το ίδιο κατόρθωμα και μάλιστα 2 φορές έχει πετύχει ο Warren Beatty για τις ταινίες «Heaven Can Wait» (Ο Παράδεισος Μπορεί να Περιμένει) (1978) και «Reds» (Οι Κόκκινοι) (1981).

Trivia 62: Τα μόνα sequel που έχουν κερδίσει Oscar Καλύτερης ταινίας μέχρι σήμερα είναι τα: «The Godfather: Part II» (Νονός: Μέρος 2ο) (1974) και «The Lord of the Rings: The Return of the King» (Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά) (2004)

Trivia 63: Οι ταινίες «The Turning Point» (Κρίσιμη Καμπή) (1977) και «The Color Purple» (Το Πορφυρό Χρώμα) (1985) μπορούν να θεωρηθούν οι μεγάλοι χαμένοι των Oscar, αφού ενώ είχαν προταθεί για 11 Oscar η κάθε μία δεν κατάφεραν να κερδίσουν κανένα.

Trivia 64: Ο νικητής στην κατηγορία Α' Ανδρικού Ρόλου το 1970 George C. Scott για την ταινία «Patton» (Πάτον: O Θρύλος της Νορμανδίας) αρνήθηκε να παραλάβει το Oscar του επειδή δεν συμφωνούσε με την ιδέα του ανταγωνισμού στην τέχνη.



Trivia 65: Τα τελευταία χρόνια πολλά είναι τα κινηματογραφικά βραβεία που θεωρούνται προάγγελοι των Oscar. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι οι Χρυσές Σφαίρες, τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας (BAFTA), τα βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου (AFI), τα βραβεία των Ενώσεων Κριτικών Νέας Υόρκης, Λος Αντζελες, National Board of Review και Broadcast Film Critics, καθώς και τα βραβεία των διαφόρων ενώσεων όπως των ηθοποιών (SAG) και των παραγωγών (PGA).


Trivia 66: Η νικήτρια του Oscar Β' Γυναικείου Ρόλου το 1976 για την ταινία «Murder on the Orient Express» (Έγκλημα στο Orient Express) Ingrid Bergman, ξεκίνησε τον λόγο της ζητώντας συγνώμη από την συνυποψήφια της Valentina Cortesse που κέρδισε γιατί πίστευε ότι αυτή ήταν που πραγματικά άξιζε το βραβείο. Αργότερα ομολόγησε ότι έκανε γκάφα γιατί ξέχασε τελείως να αναφερθεί στις υπόλοιπες 3 συνυποψήφιες της.


Trivia 67: Η Sophia Loren «La Ciociara» (H Ατιμασμένη) (1961), ο Roberto Benigni «La Vita E Bella» (Ο Ζωή Είναι Ωραία) (1998) και η Marion Cotillard «La Vie En Rose» είναι οι μόνοι ηθοποιοί που έχουν κερδίσει Oscar ερμηνείας πρωταγωνιστώντας σε μη αγγλόφωνη ταινία.

Trivia 68: Μέχρι και το 1940 οι νικητές ανακοινώνονταν λίγες ώρες πριν την απονομή.

Trivia 69: Το 1956 το κυνήγι των κομμουνιστών που είχε αρχίσει από τον γερουσιαστή Μακάρθυ είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή ενός νέου κανονισμού στα Oscar : "Κανένας δεν μπορεί να προταθεί για Oscar αν έχει ομολογήσει την συμμετοχή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα και δεν την έχει απαρνηθεί, αν έχει αρνηθεί να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου ή αν έχει αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις της επιτροπής αυτής". Ο κανονισμός αυτός αποσύρθηκε το 1958.

Trivia 70: Ο Dalton Trumbo αν και είχε μπει στην μαύρη λίστα του Μακάρθυ κατάφερε το 1956 να κερδίσει Oscar σεναρίου για το «The Brave One», χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Robert Rich. Φυσικά όταν αυτό αποκαλύφθηκε προκλήθηκε μεγάλο σκάνδαλο. Ο ίδιος παρέλαβε το χρυσό αγαλματάκι του στην απονομή του 1975, 19 δηλαδή χρόνια μετά τη νίκη του.


Trivia 71: O Walt Disney έχει 64 υποψηφιότητες και έχει κερδίσει 26 Oscar!

Trivia 72: To ρεκόρ του Walt Disney (με 64 υποψηφιότητες) είναι απλησίαστο ακόμα και για τον συνθέτη John Williams που έχει 43 υποψηφιότητες.

Trivia 73: Το 1973 και ενώ ο παρουσιαστής της βραδιάς David Niven ήταν έτοιμος να παρουσιάσει το επόμενο βραβείο, στην σκηνή εμφανίστηκε τρέχοντας ένας γυμνός άντρας που γρήγορα πιάστηκε από τους υπεύθυνους ασφαλείας. Ο βρετανός ηθοποιός αποδείχθηκε τρομερά ετοιμόλογος λέγοντας αμέσως: "δεν είναι όμως συγκλονιστικό το γεγονός ότι το μόνο γέλιο που θα βγάλει ποτέ αυτός ο άνθρωπος στην ζωή του είναι δείχνοντας τις φυσικές του ατέλειες;".

Trivia 74: Το 2002 το Oscar απέκτησε το δικό του 'σπίτι', το Kodak Theater που πλέον φιλοξενεί την απονομή και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της Ακαδημίας.

Trivia 75: Οι παραγωγοί της απονομής του 2003 δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αναβάλλουν την τελετή λόγω του πολέμου στο ΙΡΑΚ και ότι αν η επικαιρότητα το απαιτούσε ήταν διατεθειμένοι να διακόψουν το πρόγραμμα για έκτακτο δελτίο ειδήσεων και να συνεχιστεί η βραδιά με τίτλους ειδήσεων να 'τρέχουν' στο κάτω μέρος της οθόνης.


Trivia 76: Τα μέλη της Ακαδημίας αντιπροσωπεύουν 14 κλάδους. Για να γίνει κάποιος μέλος της πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον δύο μέλη του κλάδου στον οποίο θα ενταχθεί. Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας πολύ αυστηρής διαδικασίας επιλογής.

Trivia 77: Ο ηχολήπτης Kevin O'Connell έχει 20 υποψηφιότητες αλλά ακόμη δεν έχει κερδίσει. Ο συχνός συνεργάτης του Greg P. Russell έχει 14 υποψηφιότητες χωρίς και αυτός να έχει καταφέρει να αποκτήσει το πολυπόθητο αγαλματάκι. Το 2008 ήταν υποψήφιοι και οι δύο για το «Transformers» και όμως τελικά γύρισαν για άλλη μια φορά σπίτια τους με άδεια χέρια. Trivia 78: Τα μόνα ξενόγλωσσα τραγούδια που έχουν τιμηθεί με Oscar είναι τα 'Παιδιά του Πειραιά' από το «Ποτέ την Κυριακή» (1960), το 'Oltro Lado Del Rio' από το «The Motorcycle Diaries» (Ημερολόγια Μοτοσικλέτας) (2005) και το 'Jay Ho' από το «Slumdog Millionaire» (2009)

Trivia 79: Το μεγαλύτερο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της 1ης και της 2ης υποψηφιότητας ενός ηθοποιού είναι 41 χρόνια. Ο Henry Fonda μετά την 1η του υποψηφιότητα το 1941 για το «Grapes of Wrath» χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1982 για την 2η υποψηφιότητά του για το «On Golden Pond». Η Ακαδημία αντάμειψε την υπομονή του με ένα χρυσό αγαλματάκι, το οποίο όμως παρέλαβε η κόρη του Jane Fonda αφού ο ίδιος βρισκόταν ετοιμοθάνατος στο νοσοκομείο.


Trivia 80: Στην ιστορία των Oscar μόλις 9 φορές κάποιος ηθοποιός ήταν υποψήφιος την ίδια χρονιά στις κατηγορίες Α' και Β' ρόλου: το 1944 ο Barry Fitzgerald (για την ίδια ταινία «Going My Way» !!!), το 1982 η Jessica Lange («Frances», «Tootsie»), το 1988 η Sigourney Weaver («Gorillas in the Mist», «Working Girl»), το 1992 ο Al Pacino («Scent of a Woman», «Glengary Glen Ross»), το 1993 η Holly Hunter («The Piano», «The Firm»), το 1993 η Emma Thomspon («Remains of a Day», «In the Name of the Father»), το 2002 η Julianne Moore («Far From Heaven», «The Hours»), το 2004 ο Jamie Foxx («Ray», «Collateral») και το 2007 η Cate Blanchett («Elizabeth: The Golden Age», «I'm Not There»).

Trivia 81: Ο Stephen Daldry έχει το απίστευτο ρεκόρ να έχει γυρίσει 3 μόνο ταινίες στην μέχρι τώρα καριέρα του («Billy Elliot», «The Hours», «The Reader») , και να έχει προταθεί και για τις 3 για το Oscar Σκηνοθεσίας.


Trivia 82: Από το 1932 εως το 1944 στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας οι υποψηφιότητες ήταν 10, αλλά από το 1945 περιορίστηκαν στις 5. Φέτος, 66 χρόνια μετά, η σημαντικότερη κατηγορία της βραδιάς των Oscar έχει ξανά 10 υποψήφιες ταινίες να αναμετριούνται για το βραβείο. Κατά πολλούς αυτό οφείλεται στην απουσία της εμπορικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας «The Dark Knight» από την πεντάδα, κάτι που 'στοίχησε' στην τηλεοπτική μετάδοση των Oscar αρκετές μονάδες τηλεθέασης. Οι διοργανωτές στην προσπάθεια τους να συμπεριλάβουν στην μεγάλη βραδιά εμπορικές ταινίες που θα δυσκολεύονταν να μπουν στην πεντάδα, αύξησαν τον αριθμό των διεκδικητών του 'μεγάλου' Oscar σε 10, ελπίζοντας ότι έτσι θα αυξηθεί και η τηλεθέαση που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει την κάτω βόλτα.

Trivia 83: To 1964 o παρουσιαστής των Oscar Μουσικής Επένδυσης Sammy Davis Jr μπέρδεψε τους φακέλους. Έτσι αφού πρώτα διάβασε τα ονόματα των υποψηφίων για το Oscar Διασκευασμένης Μουσικής, άνοιξε τον λάθος φάκελο και διάβασε το όνομα του νικητή της κατηγορίας Πρωτότυπης Μουσικής. Χάρη στην γρήγορη επέμβαση των ορκωτών λογιστών, o Sammy Davis Jr πήρε το σωστό φάκελο διάβασε το όνομα του νικητή της κατηγορίας και αμέσως μετά άρχισε να διαβάζει τα ονόματα των υποψηφίων στην κατηγορία Πρωτότυπης Μουσικής, οι οποίοι φυσικά δεν είχαν καμία αγωνία αφού ήδη γνώριζαν τον νικητή.

Trivia 84: Από το 1950 και μετά οι νικητές των Oscar υπογράφουν ένα συμφωνητικό με την Ακαδημία που απαγορεύει σε αυτούς αλλά και στους κληρονόμους τους να πουλήσουν το βραβείο. Τους προσφέρει όμως και μια εναλλακτική λύση. Μπορούν να πουλήσουν το Oscar απευθείας στην Ακαδημία για το μυθικό ποσό του 1 δολαρίου. Φυσικά κανένας δεν έχει το πουλήσει στην Ακαδημία, ενώ τα αγαλματίδια που απονεμήθηκαν πριν από το 1950 φτάνουν σε απλησίαστες τιμές όταν κατά καιρούς εμφανίζονται στις δημοπρασίες μεγάλων οίκων.

Trivia 85 Την τελευταία φορά που κέρδισε Όσκαρ η Μέριλ Στριπ (“Sophie's Choice”), πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου