Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

O Tim Burton ξαναχτυπά με το Frankenweenie

Ο αγαπημένος μας dark παραμυθάς, Tim Burton ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του Frankenweenie, που αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο 2012.

Το 1984 ο Τιμ Μπάρτον δημιούργησε μια μικρού μήκους ταινία, τον Frankenweenie που πραγματεύεται την ιστορία ενός αγοριού που επαναφέρει στη ζωή τον αγαπημένο νεκρό του σκύλο με παραπομπές βέβαια στον Φρανκενστάιν. Σχεδόν 30 χρόνια μετά  ο Frankenweenie  επιστρέφει στη ζωή ως μεγάλου μήκους stop-motion animated ταινία.


Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας κυκλοφόρησε και σε αυτό ακούγονται οι φωνές των Γουινόνα Ράιντερ, Μάρτιν Σορτ, Μάρτιν Λαντάου και Κάθριν Ο'Χάρα.

Ήρωας της ταινίας Frankenweenie είναι ο Βίκτορ, ένα αγόρι που αγαπά την επιστήμη, ο οποίος αποφασίζει να ξαναφέρει στη ζωή τον αγαπημένο του σκύλο, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του δόκτορος Φρανκενστάιν. Το τρέιλερ μας δείχνει ότι αναμένουμε ταινία σε ασπρόμαυρο chiaroscuro.

Το 2012 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά του Τιμ Μπάρτον. Η ταινία του Dark Shadows αναμένεται να προβληθεί στις αίθουσες, ενώ έκθεση για τον σπουδαίο σκηνοθέτη παρουσιάζεται ήδη από τις 7 Μαρτίου στη Γαλλική Ταινιοθήκη.



Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

O Sean Penn σε νέα ταινία - Εκεί που χτυπά η καρδιά μου - Τρέιλερ

Όταν ο Sean Penn κάνει νέα ταινία, είναι πάντα γεγονός για το παγκόσμιο σινεμά. Όχι τόσο γιατί οι ταινίες του είναι εκπληκτικές - που συνήθως είναι - αλλά γιατί η ερμηνεία του είναι πάντα το λιγότερο συγκλονιστική.


Η νέα ταινία της εβδομάδας είναι το Εκεί που χτυπά η καρδιά μου (This must be the place), σε σκηνιθεσία Paolo Sorentino. Ο Sean Penn μακιγιάρεται και μπαίνει στο ρόλο ενός πρώην ροκ σταρ, που θυμίζει πολύ Robert Smith των Cure. O Penn μας έχει συνηθίσει σε μεταμορφώσειςκάθε είδους, οπότε το να παίξει έναν βαριεστημένο ροκ σταρ με τόσο εκκεντρική εμφάνιση και στυλ δε μας κάνει εντύπωση. Ίσως είναι και από τους λίγους που πραγματικά μπορεί να το κάνει.

Ο Cheyenne, ένας αντικοινωνικός πρώην ροκ σταρ, επιστρέφει μετά το θάνατο του πατέρα του από το Δουβλίνο στη Νέα Υόρκη. Εκεί μαθαίνει πως εκείνος αναζητούσε έναν ναζί εγκληματία, βασανιστή του στο Άουσβιτς, ο οποίος βρίσκεται τώρα στις ΗΠΑ και αποφασίζει να συνεχίσει ο ίδιος την έρευνα.

Στην ταινία This must be the place πρωταγωνιστούν επίσης η Frances McDormand, και ο Judd Hirsh.


Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

100+1 γυναίκες του σινεμά που αγαπάμε για τη μέρα της Γυναίκας

100+1 γυναίκες του σινεμά που αγαπάμε για τη μέρα της Γυναίκας!Φέτος γιορτάζουμε την 100+1 επέτειο της ημέρας που τιμούμε με τη γιορτή της γυναίκας το 1911 και διαλέξαμε 101 γυναίκες του σινεμά, που έχουν γράψει τη δική τους μικρή ή μεγάλη ιστορία και τις οποίες αγαπάμε ιδιαίτερα.

Επισήμως, η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Οι γυναίκες ηθοποιοί που επιλέξαμε καλύπτουν σχεδόν όλα τα είδη ταινιών, αλλά όπως θα δείτε και εσείς... οι γυναίκες δεν γερνούν, απλά ξανθαίνουν!!


Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Hunger Games Trailer: H Jennifer Lawrence συναντα τον Lenny Cravitz

Με λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες να μένουν μέχρι το άνοιγμα της ταινίας "Οι Αγώνες Πείνας" (Hunger Games) στο σινεμά , οι οπαδοί των βιβλίων στα οποία βασίζεται η ταινία έχουν αρχίσει να ανυπομονούν!

Ευτυχώς γι 'αυτούς, η εταιρεία παραγωγής Lionsgate κυκλοφόρησε ένα νέο κλιπ μέσω του Yahoo! σήμερα. Το κλιπ δείχνει την Katniss (Jennifer Lawrence) και τον Cinna (Lenny Kravitz), στυλίστα της Katniss. To νέο κλιπ δείχνει μια σκηνή που λαμβάνει χώρα πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων, όταν ο Cinna αφήνει ένα μικρό υπαινιγμό για τη δυσαρέσκειά του για τους Αγώνες Πείνας.


Οι Αγώνες Πείνας αφηγούνται την ιστορία της Katniss Everdeen, ενός 16-χρονου κοριτσιού από τη φτωχή περιοχή 12, που είναι τμήμα της φουτουριστικής χώρας Πάνεμ. Γίνεται εθελοντής στους ετήσιους Αγώνες Πείνας για να πάρει τη θέση της μικρής αδελφής της. Στους Αγώνες Πείνας, πρέπει να πολεμήσουν μέχρι θανάτου εναντίον 23 από τους συμμαθητές της, σε ένα reality show στην κρατική τηλεόραση για να κερδίσει φήμη και αγαθά για την Περιφέρεια της.

Αλλά η Katniss σκέφτεται μόνο την επιβίωσή της, και πώς θα επιστρέψει στην οικογένειά της, και αυτό είναι που της δίνει το πλεονέκτημα. "Οι Αγώνες Πείνας" κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα, και στην Ελλάδα, στις 22 Μαρτίου 2012.



Η ταινία Αγώνες Πείνας βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο "Hunger Games" της Suzanne Collins. Είναι η πρώτη ταινία της τριλογίας που αναμένεται να κάνει εξίσου μεγάλη επιτυχία με τα βιβλία, δημιουργώντας μια μόδα ανάλογη με το Κορίτσι με το Τατουάζ.

Το κάστ της ταινίας είναι αρκετά ενδιαφέρον: Jennifer Lawrence, Elizabeth Banks, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Wes Bentley,Stanley Tucci,Donald Sutherland, Lenny Kravitz κα. Αναμένουμε νεώτερα κλιπ και φυσικά τη μεγάλη πρεμιέρα της ταινίας στις 22 Μαρτίου!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα Morgan Freeman - Video

Με μια εξαιρετικά αναγνωρίσιμη φωνή και ψυχραιμία, ο Morgan Freeman είναι ο πάντα δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σεβαστά πρόσωπα στο σύγχρονο σινεμά των ΗΠΑ. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1937 στο Μέμφις του Τενεσί.

 Ο Μόργκαν Φρίμαν έχει απολαύσει μια εντυπωσιακή καριέρα στη σκηνή, την τηλεόραση και τη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για μια καριέρα που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν εμφανίστηκε ο Freeman σε μια off-Broadway παραγωγή των Niggerlovers και με την Pearl Bailey σε μια αφρικανο-αμερικανική παραγωγή στο Broadway του Hello, Dolly! το 1968. Συνέχισε να έχει μια επιτυχημένη καριέρα τόσο εντός όσο και εκτός Μπρόντγουεϊ, επιδεικνύοντας το ταλέντο του στα πάντα, από μιούζικαλ μέχρι και το σύγχρονο δράμα του Σαίξπηρ.



Μελίνα Μερκούρη - Φαίδρα το μουσικό θέμα της ταινίας

Η Φαίδρα, στην κινηματογραφική της απόδοση από τον Jules Dassin, με τη Μελίνα Μερκούρη είναι ίσως ένα από τα πιο όμορφα αλλά και συγκινητικά έργα του σινεμά, για τη δύναμη του έρωτα και του πάθους που καταρρίπτει κάθε εμπόδιο αλλά και κάθε σύμβαση.

Η ταινία ήταν η τέταρτη συνεργασία μεταξύ Ντασσέν και η Μερκούρη που πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη προσάρμοσε τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε ένα μελόδραμα για το σινεμά, σχετικά με την πλούσια κοινωνία των πλοιοκτητών και των οικογενειών τους, με έντονα κάποια από τα τραγικά στοιχεία του αρχαίου δράματος.


Η ταινία διαδραματίζεται στο Παρίσι, το Λονδίνο, και κυρίως στην Ύδρα. Η Φαίδρα, δεύτερη σύζυγος του μεγιστάνα της ναυτιλίας Θάνου (Raf Vallone), ερωτεύεται τον γιο του συζύγου της από τον πρώτο γάμο του, τον Αλέξη (Anthony Perkins). Η αγάπη είναι καταδικασμένη από την αρχή, αλλά είναι ανίκανοι να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Η Φαίδρα έκανε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, αλλά είχε τραγικά μικρή απήχηση στην Αμερική.

Ωστόσο μας χάρισε την ωραιότερη - κατά την άποψη μας - ερωτική σκηνή του σινεμά: Μπροστά στο αναμμένο τζάκι, κάτω από μια σειρά βυζαντινών εικόνων, φυλαγμένοι από την καταρρακτώδη βροχή, υπό τον ήχο της πιο ερωτικής μουσικής που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, και μέσα σε μια σκηνή θολή, ο Αλέξης ερωτεύεται οριστικά την Φαίδρα. Η Φαίδρα όμως μας χάρισε και δυο υπέροχα τραγούδια, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Το πρώτο ήταν το "Σε πότισα ροδόσταμο" σε στίχους Νίκου Γκάτσου, και το άλλο το μουσικό θέμα της Φαίδρας, ένα από τα πιο συγκλονιστικά κομμάτια της ελληνικής μουσικής.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα Μελίνα Μερκούρη - Γιατί τη θυμόμαστε και την αγαπάμε

Για ποιο ταξίδι κίνησες να πας 
να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς 
σου κλέβει η ανατολή μικρό φιλί...

Είναι η δική μας μούσα, η δική μας πρέσβειρα, η δική μας Μελίνα.
Και θα σίγουρα περάσουν χρόνια πολλά μέχρι να εμφανισθεί ξανά μια γυναίκα που θα προκαλέσει τέτοια συγκίνηση, μια γυναίκα τόσο μοναδική και εμβληματική, τόσο αντιφατική, προκλητική και αδάμαστη, τόσο πολυσχιδής και ανίκητη – όπως ακριβώς και η Ελλάδα. Ίσως και για αυτό αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους Έλληνες και όχι μόνο.

18 χρόνια μετά, θυμόμαστε και αγαπάμε τη Μελίνα Μερκούρη, γιατί μας λείπει πολύ. Ειδικά σήμερα που ο πολιτισμός περνά σε δεύτερη μοίρα, η απουσία της Μελίνας είναι πιο ηχηρή από ποτέ.



Η Μελίνα Μερκούρη ήταν ηθοποιός, τραγουδίστρια, αγωνίστρια και , πολιτικός με μεγάλη ακτινοβολία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πάνω απ 'όλα όμως, ήταν μια μεγάλη Ελληνίδα, μία γυναίκα που είχε τιμηθεί και αγάπησε με πάθος τον ελληνικό λαό.